Popüler Konular

19 Eylül 2010 Pazar

YUMURTA...


Son günlerin popüler konusu yumurta... politikacılara atılması, çift sarılı olup olmaması, beyni geliştirdiği vs. hep haber kanallarında konuşuldu... İlk kez burada... evet burada bilimsel sayılabilecek bazı bilgiler veriyorum... Biliyorsunuz Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olunmaz... Kaynak Vikipedi... Buyrun...



Yumurta dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanılabilmesine karşın, yumurta denince akla ilk gelen şey tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak kullanılır.
Son yıllarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır, pastorize ve yumurta tozu halinde üretimini yaygınlaştırmıştır.
Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu tespit etmiştir.Ayrıca yumurta dışarıdan alınması gerekli olan ‘elzem amino asitleri’ dengeli ve yeterli miktarda içerir.Vücuda gerekli olan başta A,B,D ve E ve birçokvitamini ciddi oranda barındırır.
Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok gereklidir.
Bir adet yumurta ortalama 50 gram olarak kabul edilebilir ve bir yumurtadaki besin değerleri ortalama;
70 Kal 6 gr. Protein 5 gr. Yağ 1 gr. Karbonhidrat
şeklindedir.
Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları , beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir. Yumurtanın protein emilimi bakımından en etkili tüketim şekli rafadan olarak bilinmektedir.



Bu konuda iki nokta beni üzüyor...

İlk olarak israf... öğrenci arkadaşların çoğunun maddi durumu malum... Bu nedenle ben atılmasından çok omlet olmasını tercih ederdim.

İkinci olarak yumurta atan kişinin fikri olarak yumurta atılan kişi ile rekabet edemediği imajı veriyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder